Een Russische straaljager heeft vrijdag een manoeuvre uitgevoerd bij een Amerikaans verkenningsvliegtuig. Het gevechtsvliegtuig vloog op hoge snelheid om het Amerikaanse toestel heen.

Op een gegeven moment waren ze maar dertig meter van elkaar verwijderd.

Volgens nieuwszender CNN gebeurde het incident in internationaal luchtruim boven de Oostzee. De Russische Soechoi Su-27 vloog eerst naast de Boeing RC-135.

Vervolgens ging hij ondersteboven boven het Amerikaanse toestel vliegen, om aan de andere kant uit te komen. Dat heet een 'barrel roll', oftewel een 'kurkentrekker'. Twee weken geleden gebeurde hetzelfde.

Eerder kwamen Russische straaljagers al eerder in opspraak toen ze vlak langs een Amerikaans marineschip vlogen. Een Amerikaanse functionaris bestempelde die actie als een van daad van agressie.

De Russische minister van Defensie zei dat de piloten alle veiligheidsvoorschriften hadden gerespecteerd bij die actie. Het commando van de Amerikaanse troepen in Europa zei eerder zich ernstig zorgen te maken over de gevaarlijke en onprofessionele manoeuvres van de Russische toestellen.

"Dit soort acties kunnen zorgen voor onnodige spanningen tussen twee landen en kunnen leiden tot misinterpretaties of ongelukken met slachtoffers tot gevolg."

Video: Eerder vlogen straaljagers ook dichtbij marineschip