Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag bepaald dat 783 aanklachten wegens corruptie tegen president Jacob Zuma zeven jaar geleden ten onrechte zijn geseponeerd. 

Door de seponering in april 2009 kon Zuma later die maand meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar volgens het Hooggerechtshof zouden de aanklachten nu alsnog onderzocht moeten worden. 

De uitspraak betekent niet dat de aanklachten automatisch worden hersteld. Die beslissing is aan het Openbaar Ministerie. Het hoofd van het OM liet weten dat de uitspraak wordt bestudeerd.

Rechter Aubrey Ledwaba zei namens een panel van drie rechters dat het toenmalig hoofd van het OM de aanklachten op "irrationele" gronden had laten vallen. Het was ook vreemd dat andere aanklagers niet in het besluit werden gekend voordat het op een persconferentie bekend werd gemaakt.

Steekpenningen

De aanklachten hadden betrekking op steekpenningen die zouden zijn betaald rond een belangrijke wapendeal van de regering aan het eind van de jaren negentig.

Zuma, toentertijd vicepresident, werd aan de deal gekoppeld via zijn toenmalige financieel adviseur, die veroordeeld werd tot gevangenisstraf.

Druk op Zuma

De uitspraak vergroot de druk op Zuma om op te stappen. Zelfs binnen zijn eigen partij ANC wordt om zijn aftreden geroepen, na een vernietigend oordeel vorige maand van het Constitutionele Hof, omdat Zuma weigerde een uit publieke middelen betaalde verbouwing van zijn huis terug te betalen.

Dit jaar worden in Zuid-Afrika gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De ANC-partij van Zuma heeft te maken met een felle campagne van tegenstanders die hun voordeel willen doen met de corruptie-aantijgingen.