Voor de kust van Noorwegen is vrijdag een helikopter met dertien inzittenden neergestort. De politie zegt dat niemand het ongeluk heeft overleefd. 

De crash gebeurde bij Turøy, niet ver van het noordelijke Bergen.

De reddingsdiensten hebben elf stoffelijke overschotten aangetroffen. Deze lichamen zijn ondertussen ook geborgen. Wel worden nog twee personen vermist. Elf van de inzittenden waren Noren, de andere twee kwamen uit Groot-Brittannië en Italië.

De reddingsdiensten zeggen de zoekactie inmiddels gestaakt te hebben. 

De helikopter van het Noorse staatsoliebedrijf Statoil had twee geplande onderhoudsbeurten gemist. Dat heeft de Noorse Autoriteit voor de Burgerluchtvaart bekendgemaakt. 

Het toestel was volgens Noorse media afkomstig van een van de booreilanden in de noordelijke Atlantische Oceaan. Getuigen zeggen dat de rotor van de helikopter viel voordat die de grond raakte. De helikopter zou volledig vernield zijn.

Video: Helikoptercrash in Noorwegen

Beperkingen toestel

Het toestel is een Eurocopter, die wordt gemaakt door een dochterbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus. ''Er zijn in 2012 problemen geweest met dit type helikopter. Voor dat model zijn in 2012 en 2013 beperkingen ingesteld'', zei de Noorse Autoriteit voor de Burgerluchtvaart in een verklaring.

Het Noorse staatsoliebedrijf liet weten alle helikopters van dit type voorlopig aan de grond te houden. Ook de Britse Autoriteit voor de Burgerluchtvaart laat zijn Airbus helikopters van hetzelfde Super Puma-type voorlopig aan de grond.