Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat de luchtaanval op een ziekenhuis in Aleppo van woensdagnacht is uitgevoerd door Russische eenheden. 

"De laatste dagen is de Russische luchmacht niet in de buurt van Aleppo geweest," verklaart een woordvoerder, die verder juist stelde dat "eenheden van anti-ISIS-groeperingen op 27 april voor het eerst in lange tijd weer in het luchtruim zijn gesignaleerd."  

Het ministerie van Defensie verklaarde eerder al dat Russische straaljagers of gevechtshelikopters in Syrië nooit burgerdoelen onder vuur hebben genomen.

Bij de luchtaanval in Aleppo kwamen zeker 27 mensen om het leven. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten waren drie van hen kinderen. 

Donderdag zouden er bij een vuurgevecht in een door de regering beheerste wijk van de stad nog eens 34 mensen zijn omgekomen. 

VS: Syrië verantwoordelijk

Volgens de Verenigde Staten is de Syrische luchtmacht verantwoordelijk voor de bloedige aanval op het ziekenhuis. Dat zei woordvoerder John Kirby donderdag. "Uit de aanwijzingen die we nu hebben, is de aanval uitsluitend afkomstig van het Syrische regime." 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry sprak in een persverklaring zijn afschuw uit over de aanvallen in Aleppo.

"We zijn geschokt door de aanvallen, die tientallen mensen, onder wie kinderen, patiënten en medisch personeel het leven hebben gekost."

Volgens Kerry lijkt het een bewuste aanslag op een medische faciliteit te zijn geweest. "Dit is in lijn met eerdere aanvallen door het Assad-regime, dat daarmee verantwoordelijk is geweest voor honderden onschuldige doden." 

Rusland heeft een dringende verantwoordelijkheid om de aanvallen op burgers en medische voorzieningen te stoppen, zegt Kerry. "Rusland moet zich volledig houden aan afspraken over het beëindigen van de vijandelijkheden."

Video: Doden bij aanslag op ziekenhuis in Aleppo