De politie heeft donderdag in de Amerikaanse plaatsen Corona en Ontario een man en twee vrouwen gearresteerd na huiszoekingen, waaronder de broer van San Bernardino-schutter Syed Rizwan Farook.

Volgens de Los Angeles Times zijn de arrestaties niet gelinkt aan de terroristische aanslag die Farook samen met zijn vrouw Tasheen Malik in december pleegde op een bijeenkomst van lokale ambtenaren in San Bernardino. Veertien mensen kwamen daarbij om het leven. De schutters kwamen daarna zelf om tijdens hun vluchtpoging.

De drie worden verdacht van samenzwering, huwelijksfraude en het afleggen van valse verklaringen. Er zijn geen aanwijzingen dat de oudere broer van Farook van de plannen van zijn broer en diens vrouw af wist.

Twee mensen werden aangehouden in het huis van Syed Raheel Farook. Een van de vrouwen is getrouwd met Enrique Marquez, die ervan wordt verdacht de twee schutters te hebben geholpen. Marquez zou geld hebben gekregen om met de vrouw te trouwen, zodat zij in de Verenigde Staten kon gaan wonen. De vrouw werd ondervraagd in het onderzoek naar de terreuraanslag en daardoor kwam het vermeende bedrog aan het licht.

Beide vrouwen zijn afkomstig uit Rusland en krijgen alle steun van de Russische autoriteiten, aldus het Russische consulaat in San Francisco.

Video: Terroristische aanslag San Bernardino

Beelden schietpartij San Bernardino
Beelden schietpartij San Bernardino