De Franse protesten tegen de veranderingen van de Arbeidswet zijn donderdag in zowel Parijs als Rennes, Marseille en Nantes uit de hand gelopen. Daarbij zijn tientallen arrestaties verricht. 
 

Aanleiding is de versoepeling van het ontslagrecht en het makkelijker maken van het uitbreiden van de 35-urige werkweek. De minister van Sociale Zaken Myriam El Khomri wil deze veranderingen doorvoeren. 

In Parijs zijn al enkele weken bijna dagelijks protesten op straat, waarbij ook geweld tegen de politie wordt gebruikt. Donderdag gooiden demonstranten met flessen, straatstenen en brandblussers, waarna de politie traangas gebruikte, zo schrijft de Franse site van The Huffington Post

De schattingen van het aantal demonstranten in de Franse hoofdstad liepen uiteen van 15.000 (politie) tot 60.000 (organisatie).

Begin april verbleef een groep protestanten op Place de la République, maar na elf dagen werd het tentenkamp opgeruimd. 

Video: Rellen bij protesten in verschillende steden Frankrijk

Bij protesten in Rennes raakten 38 mensen gewond, waarvan tien serieus. Op beelden is te zien hoe een zelfgemaakte brandbom explodeert. Naar verluidt raakte niemand daarbij gewond. 

In Marseille zijn in totaal 57 mensen gearresteerd. Ook in Nantes gingen mensen de straat op en werd er met stenen en verf naar de politie gegooid. Negentien mensen werden gearresteerd, zo schrijft dagblad Ouest-France

De vakbonden willen de regering onder druk zetten voor 3 mei, als het parlementaire debat begint. Er zijn daarom enkele dagen van mobilisatie uitgeroepen. Eerder gingen mensen op 9 maart, 31 maart en 9 april de straat op. De volgende dag is de Dag van de Arbeid op 1 mei.