De families van slachtoffers van het Hillsborough-drama dienen een miljoenenclaim in tegen twee Engelse politiedistricten voor hun betrokkenheid bij het schandaal. 

De advocaten van honderden nabestaanden hebben de claim donderdag ingediend tegen de politie van South Yorkshire en West Midlands, zo schrijft The Guardian

In een statement zeggen de nabestaanden dat de politie verantwoordelijk is voor het "verbergen van bewijs en het bewust beschuldigen van de overledenen en voetbalclub Liverpool als oorzaak voor de tragedie", waar volgens hen nog steeds geen excuses voor zijn aangeboden. 

De claim komt twee dagen nadat een gerechterlijk vooronderzoek dinsdag concludeerde dat het falen van de politie tot de dood van 96 voetbalsupporters leidde in het Hillsborough-stadion in 1989. Woensdag werd als gevolg de hoofdcommissaris van de South Yorkshire Police David Crompton op non-actief gesteld.

Video: Nabestaanden Hillsborough eisen aftreden politiechef

Onderdrukt

Volgens de betrokken advocaten is er, naast het feit dat de politie onjuist gehandeld heeft, ook bewijs dat er systematisch geprobeerd is om de schuld bij de slachtoffers en de voetbalclub te leggen.

"Er werden leugens verspreid, er is met bewijs gerommeld, getuigen werden onder druk gezet en de waarheid is onderdrukt", aldus advocatenkantoor Saunders Law, die de nabestaanden vertegenwoordigd.

"Dit bewijs wijst naar machtsmisbruik op grote schaal, het gaat niet over één rotte appel. Het gaat over een heel instituut dat deze acties beging." Het gaat de nabestaanden niet om geld, maar om verantwoordelijkheid, zo wordt benadrukt.