China zal geen chaos of oorlog toestaan op het Koreaanse schiereiland. De Chinese president Xi Jinping stelt dat zo'n situatie voor niemand voordelig zal zijn.

De Noord-Koreaanse animo voor een nucleair arsenaal zorgt voor woede bij China en zet de spanningen in de regio verder op scherp.

"Als buurland van de regio zullen we onder geen enkel beding chaos of oorlog toestaan", aldus Xi in een toespraak. De twee Korea's zijn officieel nog altijd in oorlog met elkaar, er is enkel een wapenstilstand afgesproken.

Noord-Korea voerde in januari een vierde nucleaire test uit. Daarop volgde meerdere raketoefeningen. Het zou daarbij om raketten gaan die mogelijk een nucleair wapen kunnen 'dragen'. Vermoed wordt dat het communistische land wederom een atoomproef zal uitvoeren voor het congres van de staatspartij op 6 mei.

China is de enige grote bondgenoot van Noord-Korea, maar het land keurt het onderzoek naar de massavernietigingswapens ten strengste af. Ook de Verenigde Naties hekelen het gedrag van Noord-Korea.

Zuid-Chinese Zee

Xi vertelde ook dat China de vrede en stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee zal beschermen, tegelijkertijd wil het land echter zijn soevereiniteit en rechten daar beschermen.

China claimt vrijwel de gehele zee, welke rijk zou zijn aan olie en aardgas. Brunei, Maleisië, de Filipijnen, Taiwan en Vietnam claimen echter ook gedeeltes van de zee.