Dennis Hastert, de voormalige Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft vijftien maanden celstraf gekregen vanwege een schikking die hij trof met een van de vier jongens die hij zou hebben misbruikt.

De Republikeinse voorman had volgens The Washington Post inmiddels voor omgerekend 3 miljoen euro geschikt met een van de jongens, die destijds veertien jaar oud was.

De rechter hield zich niet in en noemde de 74-jarige Hastert onder meer een ''seriemisbruiker''. Het feit dat de Republikein Hastert tegen de FBI loog over de betalingen achtte de rechter zeer kwalijk en dat was een factor bij het vaststellen van de strafmaat. Als Hastert niet zo oud was en met gezondheidsproblemen kampte was de straf hoger uitgevallen, zei de rechter.

De 74-jarige Hastert maakte zich schuldig aan wat ''structuring'' wordt genoemd: hij nam in totaal omgerekend ruim 1,5 miljoen euro op in kleine stappen om te voorkomen dat de bank een aantekening zou maken van de transacties, iets dat wettelijk verplicht is. Het geld gebruikte Hastert om een van zijn minderjarige slachtoffers te betalen voor diens zwijgen over de affaire.

Buiten zijn celstraf van vijftien maanden moet Hastert een bedrag van 250.000 dollar (220.800 euro) betalen. Ook moet hij een psychologisch traject volgen.

Docent

Het vermeende misbruik heeft volgens justitie plaatsgevonden tussen 1965 en 1981, toen Hastert als docent en coach van het worstelteam werkte aan de Yorkville High School, in een voorstad van Chicago. Over de misbruik zijn nooit details bekend gemaakt.

Hastert bood zijn excuses aan de slachtoffers, zijn eigen familie, de rechtbank en de Amerikaanse bevolking aan. Hij erkende kinderen te hebben misbruikt en zei zich diep te schamen. ''Wat ik heb gedaan was verkeerd en ik heb er spijt van'', aldus Hastert.

Misstappen

De inmiddels 74-jarige politicus heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn gehele politieke carrière lang zijn misstappen verborgen weten te houden. Hastert was voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van 1999 tot 2007.

Vorig jaar oktober bekende hij ook betrokken te zijn geweest bij frauduleuze praktijken met betalingen.