Papoea-Nieuw-Guinea sluit het omstreden vluchtelingenkamp op het eiland Manus. Dat gebeurt na de uitspraak van de hoogste rechtbank in het land dat het kamp onwettig is.

In het vluchtelingenkamp worden asielzoekers vastgehouden die naar Australië wilden maar door dat land zijn weggestuurd. De Australische regering liet woensdag in reactie weten dat de ruim achthonderd vluchtelingen op Manus het land ook na de uitspraak niet in mogen.

De opvang op Manus staat al jaren ter discussie. De Verenigde Naties hebben in een rapport felle kritiek geuit op de manier waarop asielzoekers op Manus worden behandeld. In het kamp was onder andere sprake van geweld en daar werd volgens de VN te weinig aan gedaan.

Een omstreden asielwet in Australië bepaalt dat alle vluchtelingen die worden tegengehouden bij pogingen om het land per boot te bereiken, naar opvangcentra op Manus en op het eiland Nauru worden gebracht.

Zij maken vervolgens geen enkele kans op een legaal verblijf in Australië. De minister van Immigratie Peter Dutton liet weten dat Canberra vasthoudt aan die politiek

Video: Australische minister over Manus

Omstreden vluchtelingenkamp Papoea-Nieuw-Guinea gaat dicht
Omstreden vluchtelingenkamp Papoea-Nieuw-Guinea gaat dicht