Het aantal buitenlandse strijders dat zich aansluit bij Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië is het afgelopen jaar sterk afgenomen tot ongeveer tweehonderd per maand. 

Dat is een drastische daling vergeleken met een jaar eerder, toen elke maand tussen de 1500 en 2000 buitenlandse strijders zich bij de terroristische groep aansloten. Dat zei de plaatsvervangend commandant van de door de VS geleide coalitie tegen de terreurgroep dinsdag.

Generaal-majoor Peter Gersten voegde eraan toe dat het aantal strijders dat deserteert uit de terreurbeweging juist is toegenomen, maar hij gaf geen aantallen. "We zien een breuk in hun moraal, we zien hun onvermogen om te betalen, om te vechten, we zien hoe ze op alle mogelijke manieren proberen bij IS te vertrekken", aldus Gersten.

Eerder deze maand zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al dat het aantal IS-strijders in Irak en Syrië kleiner was dan op enig ander moment in de afgelopen twee jaar.

Syrië is een belangrijke mondiale broedplaats voor een nieuwe generatie militanten. Volgens een vorig jaar gepubliceerd Brits rapport heeft IS in de afgelopen achttien maanden 31.000 buitenlandse strijders gerecruteerd.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?