De leider van de Spaanse socialistische partij Pedro Sanchez zegt dat nieuwe algemene verkiezingen in Spanje onvermijdelijk zijn. 

Hij trok die conclusie dinsdag nu hij op onvoldoende steun kan rekenen in het parlement om de nieuwe minister-president te worden.

Waarnemend premier Mariano Rajoy had eerder gezegd dat ook hij de steun ontbeert voor een parlementaire meerderheid. Dat laat volgens hem de Spaanse koning Felipe geen andere mogelijkheid dan het parlement te ontbinden en nieuwe algemene verkiezingen uit te schrijven.

De partijen zijn niet in staat gebleken een nieuwe regering te vormen sinds de verkiezingen van afgelopen december en een laatste ronde van een-op-een gesprekken tussen de koning en partijleiders. Naar verwachting zal het parlement nu op 3 mei worden ontbonden, waarna op 26 juni nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Volgens opiniepeilingen zal een nieuwe verkiezing echter weinig doen om de politieke impasse op te lossen. Rajoy's Volkspartij won in december 123 zetels in het 350 zetels tellende Lagerhuis, de socialisten 90, het linkspopulistische Podemos 69 en middenpartij Ciudadanos 40.

De Spaanse koning zei dinsdag in een verklaring dat hij niet opnieuw een kandidaat naar voren schuift om het vertrouwen te winnen van het parlement. Die stap maakt de facto de weg vrij voor nieuwe verkiezingen in juni. De koning zei dat geen van de politieke leiders die hij dinsdag had ontmoet, genoeg steun heeft om een parlementaire meerderheid te verkrijgen.