De Noorse staat gaat in beroep tegen het vonnis in de zaak die massamoordenaar Anders Breivik had aangespannen wegens onmenselijke behandeling in de cel. De rechtbank stelde de 37-jarige Breivik in het gelijk.

De Noorse minister van Justitie bevestigt dinsdag dat de staat in beroep gaat. 

Breivik zit al meer dan 4,5 jaar in een isoleercel en wil meer bewegingsvrijheid en privacy. Hij beriep zich voor zijn aanklacht op de Europese Conventie voor Mensenrechten en de rechter stelde hem in het gelijk. 

"Het verbod op onmenselijke behandeling is een fundamentele waarde in een democratische samenleving. Dit geldt ook bij de behandeling van terroristen en moordenaars", aldus rechter Helen Andenaes Sekulic in haar uitspraak.

Afgesloten wereld

De rechter omschreef het gevangenschap van Breivik als een compleet afgesloten wereld met weinig menselijk contact. "En dat terwijl hij zich gedraagt als een modelgevangene." Noorwegen moet de proceskosten van Breivik van 331.000 Kronen, omgerekend bijna 36.000 euro, vergoeden.

Breivik kreeg 21 jaar cel wegens een aanslag in Oslo en een massamoord in een jongerenkamp op Utoya in 2011. In totaal vielen daarbij 77 doden, voornamelijk minderjarigen. Hij is nog steeds aanhanger van racistisch en ultrarechts gedachtegoed.

Video: Zo ziet de cel van Breivik eruit

Zo ziet de cel van Anders Breivik eruit
Zo ziet de cel van Anders Breivik eruit