Falen door de politie heeft geleid tot de dood van 96 voetbalsupporters die in 1989 werden verdrukt in het Hillsborough-stadion tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest.

Dat is de conclusie van een gerechtelijk vooronderzoek dat dinsdag werd afgerond, meldt de BBC.

Het gedrag van de supporters van Liverpool heeft niet bijgedragen aan of geleid tot de gevaarlijke situatie die tijdens de wedstrijd ontstond. De supporters treft dus geen blaam, aldus het onderzoek.

Op de noodlottige dag in 1989 waren veel supporters van Liverpool en Nottingham Forest nog niet op hun plek toen de wedstrijd op het punt stond te beginnen.

De politie deed extra hekken open om de duizenden supporters naar binnen te laten, maar er ontstonden knelpunten waardoor fans dicht bij de hekken bij het veld in de verdrukking raakten.

In totaal kwamen 96 mensen om. Het drama geldt als de grootste ramp in de Britse sportgeschiedenis.

Video: Hillsborough-drama in 1989

Hillsborough-drama in 1989
Hillsborough-drama in 1989

Jury

De jury die voor het onderzoek naar de ramp was samengesteld, moest een aantal vragen beantwoorden, onder meer over hoe de politie zich had voorbereid op de halve finale en over haar optreden op de dag zelf.

De jury in het Engelse Warrington oordeelt dat de politie fouten maakte, van de agenten tot aan de bevelhebbers, voorafgaand en tijdens de ramp. De jury vindt dat de supporters niets viel aan te rekenen.

Ook waren er mankementen aan het stadion die hebben bijgedragen aan de ramp. Daarnaast was de veiligheidscertificering van het stadion niet op orde.  

Hoofdcommissaris van de politie van Zuid Yorkshire David Crompton zei dat de politie het oordeel van de jury ontegenzeggelijk accepteert. "Ik wil zonder voorbehoud mijn excuses aanbieden aan de families van de slachtoffers en iedereen die is aangedaan."

Onderzoek

Uit de resultaten van een onderzoek naar duizenden geheime documenten die een onafhankelijke commissie in 2012 presenteerde, bleek al dat de hulpdiensten na de stormloop te traag reageerden.

De resultaten van het onderzoek wijzen op slechte leiding en aansturing. Volgens een van de onderzoekers had bijna de helft van de slachtoffers nog kunnen leven.

Verder blijkt uit de documenten, die meerdere malen grondig zijn bestudeerd, dat politiefunctionarissen meer dan 160 getuigenverklaringen zouden hebben aangepast in een poging de schuld in de schoenen van de Liverpoolfans te schuiven. Ook zouden zeker 116 kritische opmerkingen over de politieleiding zijn weggehaald.