
Oekraïne herdenkt kernramp van Tsjernobyl
President Petro Porosjenko legde samen met premier Vladimir Groisman en burgemeester Vitali Klitsjko bloemen bij het monument 'Helden van Tsjernobyl' in Kiev.
Het volkslied klonk en een eregarde loste saluutschoten. Porosjenko woont dinsdag ook een herdenking bij in het rampgebied zelf.
Kaarsen
Bij het monument in het plaatsje Slavoetytsj, 50 kilometer van Tsjernobyl, werden 's nachts kaarsen aangestoken.
Milieu-organisatie Greenpeace projecteerde maandagavond foto’s van slachtoffers op de bekende sarcofaag, een betonnen constructie die de straling uit de ontplofte reactor moet tegenhouden.
Video: Dertig jaar geleden was de kernramp van Tsjernobyl

Kernramp Tsjernobyl dertig jaar geleden
Nucleaire ramp
De ernstigste nucleaire ramp in de geschiedenis voltrok zich op 26 april 1986. Bij een test met reactor 4 in de kerncentrale werd een bedieningsfout gemaakt. Twee medewerkers namen daarop een aantal fatale beslissingen die resulteerden in een brand en een enorme explosie.
Daarbij kwam negen ton radioactief materiaal in de lucht. Er kwamen 31 mensen om het leven, maar het aantal slachtoffers van de vrijgekomen straling was vele malen hoger.
Tienduizenden mensen raakten ernstig ziek: schildklierproblemen en verschillende kankervormen kwamen veel voor. Over het totale aantal Tsjernobyl-doden is nog onduidelijkheid. Schattingen variëren van 4.000 tot 60.000.