Duizenden mensen in het noordoosten van Spanje zijn ziek geworden na het drinken van water dat besmet was met deeltjes van menselijke ontlasting.

The Guardian meldt dinsdag op basis van lokale gezondheidsinstanties dat 4.146 mensen in Barcelona en Tarragona zijn behandeld aan symptomen als misselijkheid, overgeven en koorts, veroorzaakt door het norovirus.

Het besmette water zat in drinkwatercoolers op kantoren. Volgens Albert Bosch, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Barcelona, die de uitbraak van de massale buikgriep onderzoekt, is het voor het eerst dat het norovirus in flessen water is aangetroffen.

"Vaak wordt het virus verspreid via kraanwater, omdat het schone drinkwater dan op een manier in aanraking komt met besmet water", aldus Bosch. "Nu gaat het over water in flessen. Ergens in dat proces vond de besmetting plaats, maar we weten nog niet waar."

Uit voorzorg heeft waterleverancier Eden Springs meer 6.150 flessen water teruggeroepen die verspreid waren over 925 bedrijven. Volgens het bedrijf komt het water uit Andorra.