De Filipijnse islamistische rebellengroep Abu Sayyaf heeft maandag een Canadese gijzelaar gedood. Het gaat om de 68-jarige John Ridsdel.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft dat bevestigd. Hij heeft de "koelbloedige moord" veroordeeld.

Het Filipijnse leger liet eerder weten dat in het centrum van Jolo op het gelijknamige eiland een hoofd was gevonden, maar wilde nog niet zeggen van wie het was.

Het hoofd werd volgens inwoners ongeveer vijf uur na het verstrijken van een ultimatum van Abu Sayyaf door twee mannen op een motorfiets gedumpt in een plastic zak. De groep had gedreigd een van vier gijzelaars te onthoofden wanneer maandagmiddag 15.00 uur lokale tijd geen losgeld van 300 miljoen peso (5,6 miljoen euro) voor elk van hen was betaald.

Ridsdel was een voormalig bestuurder bij een mijnbouwbedrijf. Hij werd in september vorig jaar samen met drie anderen gevangen genomen toen hij op vakantie was in de Filipijnen.

'Pijnlijk'

Voormalig Canadees parlementslid en vriend van Ridsdel, Bob Rae, was de laatste zes maanden betrokken om een oplossing te vinden voor de gijzeling. Hij spreekt tegen de Canadese publieke omroep CBC van een "heel moeilijke" en "zeer pijnlijke" situatie.

Rae had regelmatig contact met de familie van Ridsdel, die er volgens hem alles aan deed om de man vrij te krijgen. Toch is het volgens Rae nog te vroeg om te zeggen "of dingen op een andere manier gedaan hadden kunnen worden".

Video: Eerder vroeg gijzelaar om hulp 

Gijzelaar vroeg eerder om hulp
Gijzelaar vroeg eerder om hulp

Ewald Horn

Ridsdel (68) was een van twee Canadezen, een Noor en een Filipijnse vrouw, die eerder te zien waren in een videoboodschap. Ze werden op 21 september ontvoerd uit een resort op het eiland Samal.

Abu Sayyaf is een met al-Qaeda verbonden groep die bekend staat om zijn wreedheid. In november vorig jaar onthoofdde de groep een gijzelaar uit Maleisië op de dag dat de premier van dat land voor een internationale conferentie in Manilla aankwam.

De groep heeft nog verscheidene andere gijzelaars in zijn macht, onder wie de Nederlander Ewold Horn, een Japanner, vier Maleisiërs en veertien opvarenden van een Indonesische sleepboot.