In Bangladesh zijn maandag opnieuw twee mensen op brute wijze vermoord, vermoedelijk door islamistische militanten. Een derde persoon raakte gewond. Zaterdag werd een hoogleraar Engels op straat vermoord. 

Onder de slachtoffers is de hoofdredacteur van een tijdschrift dat zich richt op homo- en biseksuelen en transgenders. Hij organiseerde volgens AFP sinds 2014 twee keer een 'regenboogprotest' en werd bedreigd door islamisten.

Dit jaar werd het protest door de overheid verboden. Het slachtoffer werkte volgens vrienden ook voor de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID.

De drie slachtoffers werden maandag bij hun appartement in de hoofdstad Dhaka aangevallen door drie mensen die zichzelf voordeden als koeriers. Een van de slachtoffers was de homorechtenactivist Julhas Mannan, die redacteur was bij Roopbaan, een blad voor transgenders. Hij werkte volgens vrienden voorheen op de Amerikaanse ambassade, meldde de BBC.

Sabir Mustafa van de Bengalese afdeling van de BBC zei dat medewerkers van Roopbaan hun identiteit angstvallig geheim hielden. Hij zei dat extremisten klaarblijkelijk het gevoel hebben dat zij straffeloos hun gang kunnen gaan in het land.

Bloggers

De aanslag van zaterdag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Sinds februari zijn verschillende seculiere of atheïstische schrijvers en leden van religieuze minderheden vermoord in Bangladesh. Ook werden een Italiaanse ontwikkelingswerker en een Japanse boer omgebracht.

Imran Sarker, de bekendste blogger in Bangladesh, zei zondag telefonisch met de dood te zijn bedreigd. Sarker leidde in 2013 protestdemonstraties van seculiere activisten tegen leiders van de islamisten. 

Bloggers, activisten en minderheden zijn in Bangladesh regelmatig doelwit van aanslagen. Islamisten zouden in 2013 een dodenlijst hebben opgesteld waarop de namen van 84 "atheïstische bloggers" staan.