De onafhankelijkheid van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC staat ter discussie. Een uitgelekt rapport trekt in twijfel of de aanbevelingen van het agentschap wat betreft de omstreden kerncentrales ongekleurd zijn. 

Medewerkers zouden zich volgens het rapport afvragen of de directie niet onder druk wordt gezet om bepaalde compromissen te sluiten. Dat zou vooral betrekking hebben op de kerncentrales, schrijft De Standaard

De Belgische kerncentrales in Doel en Tihange hebben al langer de politieke aandacht van buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg. De veelal oude centrales kampen geregeld met storingen. In sommige reactorvaten zijn daarnaast haarscheurtjes ontdekt. Vanuit verschillende hoeken klinkt de oproep de centrales te sluiten.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle  (FANC) heeft het afgelopen jaar daarentegen vrijwel geen enkele kritische noot over de centrales naar buiten gebracht. 

Belangen

Met de besluitvorming rond de kerncentrales zijn economische belangen gemoeid. Zo kampt België in de winter met een stroomtekort en wil energiebedrijf Electrabel de centrales open houden. “Het FANC lijkt zwak en gevoelig voor politieke en economische invloed”, staat in het rapport

Politieke partij Groen (tien zetels in het Vlaams parlement) bracht het rapport naar buiten en eist volgens de krant uitleg van bevoegd minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en FANC-directeur Jan Bens.