Volgens een onafhankelijk team van experts heeft de Mexicaanse overheid het onderzoek naar de vermissing van 43 Mexicaanse studenten belemmerd.

Dat meldt het team van deskundigen van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens bij zijn eindrapportage dat zondag is verschenen.

Het tegenwerken van de overheid zorgde ervoor dat de waarheid niet boven water is gekomen, liet het team weten. Zo beklagen de experts zich erover dat ze verdachten niet opnieuw mochten verhoren en dat de openbare aanklagers niet de invalshoeken hanteerden die zij hadden voorgesteld.

In het rapport staat dat de lokale politie en bendes samenwerkten. Ook moet er onderzoek komen naar de rol van de federale politie, aldus de experts.

De studenten verdwenen in 2014 tijdens een protest in de stad Iguala. Vermoedelijk hebben politiemensen ze op bevel van de burgemeester van Iguala ontvoerd tijdens een demonstratie.

Doodverklaard

Ondanks dat slechts één lichaam werd geïdentificeerd, verklaarde de overheid de studenten vier maanden later officieel dood. De autoriteiten gaan ervan uit dat alle 43 studenten zijn "ontvoerd, gedood en verbrand".

De studenten zijn na hun protest waarschijnlijk overgeleverd een drugsbende. Een van de leden van die bende heeft verklaard dat hij de opdracht van zijn baas kreeg om de jongeren te vermoorden. De bendeleden zou zijn verteld dat het om leden van een rivaliserende bende ging.

Video: Duizenden marcheren om antwoorden ontvoeringen studenten

Duizenden marcheren om antwoorden ontvoeringen studenten
Duizenden marcheren om antwoorden ontvoeringen studenten