Presidentskandidaat Norbert Hofer van de populistische FPÖ heeft de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen met ruim 36 procent van de stemmen gewonnen, blijkt uit de eerste exitpolls.

Hofer heeft meer stemmen gehaald dan de onafhankelijke kandidaten Irmgard Griss en Alexander Van der Bellen.

De kandidaat van de FPÖ moet het in de tweede en beslissende ronde waarschijnlijk opnemen tegen voormalig partijleider van de Groenen, Van der Bellen. De 72-jarige Van der Bellen moest het met ruim 20 procent doen. Hij is nog niet helemaal zeker van een plaats in de tweede ronde, want de partijloze oud-opperrechter Irmgard Griss (69) gaf volgens een steekproef van het onderzoeksinstituut SORA maar enkele procenten op hem toe.

De tweede ronde vindt op 22 mei plaats.

De kandidaten van de traditionele machtsblokken, de sociaaldemocratische SPÖ en de conservatieve ÖVP, speelden geen rol van betekenis. Het presidentschap gaat daardoor voor het eerst in de naoorlogse Oostenrijkse geschiedenis niet naar een van deze twee bestuurderspartijen.

Stemmen

De FPÖ haalde nooit eerder in haar geschiedenis zoveel stemmen bij landelijke verkiezingen. Maar dat Oostenrijk voor het eerst een FPÖ-president krijgt is allerminst zeker. De tegenstanders van de rechts-populisten verenigen zich voor de beslissende tweede ronde vermoedelijk rond de tegenstander van Hofer.

De verkiezingen in Oostenrijk vinden plaats om een vervanger voor president Heinz Fischer te vinden, die het maximale aantal periodes als president heeft afgerond. 

De nieuwe president zal op 8 juli worden ingezworen.