Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan het door een aardbeving getroffen Ecuador.

De noodhulp komt via het Rode Kruis beschikbaar voor onder meer het repareren van de waterinfrastructuur en het bieden van onderdak aan mensen die hun huis hebben verloren. Ook wordt voedselhulp verleend.

"Ecuador is na de eerste grote beving getroffen door nog eens twee forse naschokken enkele dagen geleden. Die hebben de ravage en de behoefte aan hulp alleen nog maar groter gemaakt, inmiddels hebben 1,2 miljoen mensen te kampen met de gevolgen. Daarom is internationale steun onmisbaar", aldus de minister.

Het dodental als gevolg van de aardbevingen is inmiddels de zeshonderd gepasseerd. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land hebben tot nu toe 602 doden en 130 vermisten geteld, meldt CNN vrijdag (lokale tijd).

Daarnaast zijn 12.492 mensen gewond geraakt en worden 26.091 mensen elders opgevangen omdat hun huizen vernield zijn. 113 mensen konden levend onder het puin worden gehaald.

In totaal zijn 6.998 gebouwen door de aardbevingen verwoest en 2.740 beschadigd. 281 scholen kunnen niet meer gebruikt worden vanwege schade.

Het ruimen van puin gaat nog steeds door in de hoop overlevenden te vinden hoewel die kans, zes dagen na de eerste aardbeving, hoe langer hoe kleiner is.

Video: Reddingswerkers zoeken naar overlevenden aardbeving Ecuador

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden aardbeving Ecuador
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden aardbeving Ecuador

Voedseltekorten

Bovendien kampt het land met voedseltekorten. Ook is er nauwelijks water en zijn er medicijnen nodig.

Bijna een week geleden werd Ecuador voor de eerste keer opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,8. Daarop volgden woensdag en donderdag nieuwe aardbevingen met een kracht van respectievelijk 6,2 en 6,0. De twee latere aardbevingen richtten aanzienlijk minder schade aan.