President Barack Obama wil dat de omstreden wet in de Amerikaanse staat North Carolina die bescherming van homo's, lesbiennes en transgenders ernstig beperkt, wordt afgeschaft. Hij noemt de wet "verkeerd".

Dat heeft hij vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Londen. De Amerikaanse president brengt een driedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Obama: "Ik snap dat mensen een andere mening hebben op bepaalde gebieden, en dat respecteer ik. Maar gelijke rechten gelden voor ieder mens, ongeacht welke seksuele oriëntatie zij hebben. Niemand mag om die reden anders behandeld worden. En deze lokale wetten zijn niet in overeenstemming met de consensus op dit gebied in ons land."

De omstreden 'HB2-wet' ontneemt homoseksuelen, lesbiennes en transgenders het recht om juridische stappen te ondernemen als zij op de werkvloer worden achtergesteld of gepest. Daarnaast verplicht de nieuwe wet transgenders gebruik te maken van het openbare toilet voor het geslacht dat in hun paspoort staat.

Video: Obama: 'Anti-homowet North Carolina is verkeerd'

Obama: 'Anti-homowet North Carolina is verkeerd'
Obama: 'Anti-homowet North Carolina is verkeerd'

Wc-wet

De gouverneur van North Carolina paste de wet onlangs al aan, nadat de nieuwe maatregel tot veel kritiek had geleid.

De zogeheten 'wc-wet' blijft wel van kracht, in overheidsgebouwen. Bedrijven mogen voortaan zelf bepalen wie welk toilet gebruikt. Ook staan lokale overheden vrij te bepalen of zij wetten willen aannemen die homoseksuelen, lesbiennes en transgenders beschermen.

Diverse grote bedrijven zetten de afgelopen weken uitbreidingsplannen in North Carolina in de ijskast uit protest tegen de nieuwe wet. Zo besloten Deutsche Bank, het farmaceutische bedrijf Braeburn en verloningsbedrijf Paypal af te zien van grote investeringen in nieuwe vestigingen in de staat.

Ook besloot het bedrijf achter de pornosite xHamster alle connecties in North Carolina te blokkeren zolang de wet van kracht was. En zanger Bruce Springsteen zegde uit protest een concert af.