De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdagmiddag de Four Freedoms Award uitgereikt gekregen in Middelburg. Merkel wordt geroemd om haar rol in de aanpak van de financiële crisis, het conflict in Oekraïne en de vluchtelingenkwestie.

Premier Mark Rutte overhandigde de prijs aan Merkel. "Je blijft altijd rustig, zelfs als je onder druk komt te staan", aldus de premier tijdens zijn toespraak bij de uitreiking.

Rutte beschreef hoe Merkel zich inzette voor een vrij verenigd Duitsland. ''Jij handelt vanuit de innerlijke overtuiging dat Duitsland en Europa in de wereld een baken van vrijheid, stabiliteit en vooruitgang voor iedereen moeten zijn'', aldus de premier in zijn in het Duits gehouden toespraak.

Er is een vreedzaam en vriendschappelijk Europa bereikt. ''Waarom zou dit niet ook in andere regio's van de wereld haalbaar zijn?'' vroeg de liberaal. ''Voor mij is dat geen utopie.''

Berlijnse muur

Merkel stond stil bij de Tweede Wereldoorlog die tot de deling van haar land leidde en noemde de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de Duitse eenwording de ''gelukkigste momenten van de Duitse en de Europese geschiedenis''.

Ze krijgt de prijs voor haar moreel leiderschap, niet alleen in Duitsland, maar ook als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en financiële crisis. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren bij de plechtigheid.

Video: Merkel krijgt Four Freedoms Award voor leiderschap

Merkel krijgt Four Freedoms Award voor leiderschap
Merkel krijgt Four Freedoms Award voor leiderschap

Vier vrijheden

In januari werd bekendgemaakt door de Roosevelt Foundation dat Merkel de internationale prijs zou krijgen. Jaarlijks wordt de Four Freedoms Award toegekend aan mensen die zich sterk maken voor de vier vrijheden, zoals de Amerikaanse president Roosevelt die in januari 1941 verkondigde: meningsuiting, godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en vrees. De prijs wordt afwisselend uitgereikt in Middelburg en New York.