Angela Merkel grijpt het bezoek dat de Amerikaanse president Barack Obama zondag brengt aan de jaarbeurs van Hannover aan om een minitop te organiseren over verschillende internationale kwesties.

De Duitse bondskanselier heeft haar collega's uit Parijs, Londen en Rome uitgenodigd maandag aan te schuiven bij een informele ontmoeting.

Merkel en Obama zullen het met François Hollande, David Cameron en Matteo Renzi hebben over de oorlog in Syrië, het conflict in Oekraïne en de vluchtelingencrisis. In deze samenstelling hebben ze ook tijdens de top van de G20 in november in Turkije al met elkaar overlegd over deze onderwerpen, zei Merkel woensdag. Hannover zou een mooie gelegenheid zijn om bij te praten over de laatste ontwikkelingen.

De migrantenstroom uit het politiek instabiele Libië is ook een belangrijk punt van zorg. De EU wil na de afspraken met Turkije eveneens zo snel mogelijk met de Noord-Afrikaanse landen om tafel om een eind te maken aan de mensensmokkel via andere routes dan Griekenland en de Balkan.