Er komt een afbeelding van Harriet Tubman op het Amerikaanse biljet van 20 dollar. Tubman werd een bekende Amerikaanse door haar strijd tegen de slavernij.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën woensdag officeel bekend gemaakt.

Tubman, zelf ex-slaaf, was mede-verantwoordelijk voor de bevrijding van ontsnapte slaven via de Underground Railroad. Dit was een netwerk van smokkelroutes waarover slaven van de zuidelijke staten naar de noordelijke staten van Amerika of Canada konden vluchten.

In 2020 komen de biljetten in omloop: het is dan precies 100 jaar geleden dat Amerikaanse vrouwen nationaal kiesrecht kregen.

Jackson

De afbeelding van Tubman komt op de voorkant in plaats van Andrew Jackson, de zevende president van de Verenigde Staten. Het huidige 'gezicht' van Jackson, blijft wel op de achterkant staan. Jackson is een omstreden figuur omdat hij verantwoordelijk was voor het aannemen van de wet die ervoor zorgde dat Indianen moesten gaan wonen in een daarvoor aangewezen gebied.

In eerste instantie zou er een afbeelding van een vrouw op het biljet van 10 dollar komen, maar dat stuitte op verzet omdat Alexander Hamilton dan van het betaalmiddel zou verdwijnen. De eerste minister van Financiën van de Verenigde Staten.

Hamilton was instrumenteel bij het opzetten van het ministerie van Financiën en het gehele financiële systeem. Voorts loopt op Broadway een razend populaire musical over de ex-president.

Video: De discussie over het biljet

'Harriet Tubman op Amerikaans biljet van 20 dollar'
'Harriet Tubman op Amerikaans biljet van 20 dollar'

Pocahontas

Het is niet de eerste keer dat er een portret van een vrouw op dollarbriefje komt. In 1886 was dat Martha Washington. Pocahontas stond in 1869 op een briefje van 20 dollar, maar als onderdeel van een groep.