De geplande besprekingen over vrede in Jemen beginnen donderdag in Koeweit. Dat heeft de Verenigde Naties woensdagavond bekendgemaakt.

De woordvoerder van de VN, Stephane Dujarric, zei dat de vredesbesprekingen tussen de Houthi-rebellen, de partij van ex-president Ali Abdullah Saleh en de regering in Jemen donderdag zullen worden gehouden onder het toezicht van de VN.

Eerder zorgden aanhoudende gevechten in de burgeroorlog in het land voor uitstel van de gesprekken. Ook in juni en december van vorig jaar mislukten pogingen van de Verenigde Naties om de partijen in de burgeroorlog om de tafel te krijgen.

Woensdag eiste Koeweit dat de gesprekken donderdag zouden beginnen. De delegatie van de regering van Jemen zou anders Koeweit moeten verlaten.

Video: Houthi's accepteren vredesbesprekingen in Koeweit

Vredesbesprekingen Jemen beginnen donderdag
Vredesbesprekingen Jemen beginnen donderdag

Oorlog

Saudi-Arabië en verscheidene Arabische Golfstaten mengden zich ruim een jaar geleden in de oorlog nadat de regering door aanhangers van Saleh en de rebellen in het nauw was gedreven.

Volgens de VN heeft de strijd aan 6.200 mensen het leven gekost, van wie de helft burgers. Door het conflict hebben extremisten van al-Qaeda terrein weten te veroveren en heeft ook Islamitische Staat voet aan de grond gekregen.