De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik werd woensdag door de rechtbank in het gelijk gesteld in zijn rechtszaak tegen de Noorse staat. De 37-jarige Breivik claimde dat hij onmenselijk is behandeld. 

Breivik zit al meer dan 4,5 jaar in een isoleercel en wil meer bewegingsvrijheid en privacy. Hij beriep zich voor zijn aanklacht op de Europese Conventie voor Mensenrechten en de rechter stelde hem in het gelijk. 

"Het verbod op onmenselijke behandeling is een fundamentele waarde in een democratische samenleving. Dit geldt ook bij de behandeling van terroristen en moordenaars", aldus rechter Helen Andenaes Sekulic in haar uitspraak. 

Breivik wordt in de gevangenis 22 tot 23 uur per dag afgezonderd en spande om deze reden een rechtszaak aan. ''Het is een compleet afgesloten wereld met weinig menselijk contact'', zei de rechter in het vonnis. Hoewel Breivik zich volgens de rechter gedraagt als een modelgevangene is er niets gedaan om het regime te versoepelen.

Breiviks claim dat de staat zijn rechten heeft geschonden op gebied van eerbiediging van het privé- en gezinsleven is wel verworpen. Eerder verwierp het Openbaar Ministerie zijn protest op dit punt al.

Noorwegen moet nu Breivik's proceskosten van 331.000 Kronen, omgerekend bijna 36.000 euro, vergoeden. 

Video: Zo ziet cel van Breivik eruit

Zo ziet de cel van Anders Breivik eruit
Zo ziet de cel van Anders Breivik eruit

Massamoord

Breivik kreeg 21 jaar cel wegens een aanslag in Oslo en een massamoord in een jongerenkamp op Utoya in 2011. In totaal vielen daarbij 77 doden, voornamelijk minderjarigen. Hij is nog steeds aanhanger van racistisch en ultrarechts gedachtegoed.

Een van de mensen die het bloedbad op Utoya overleefde gaf op Twitter aan blij te zijn met het vonnis en dat het aantoont dat Noorwegen mensenrechten respecteert, ook in extreme gevallen. ''Het betekent ook dat we het vonnis serieus moeten nemen en moeten evalueren hoe we gevangenen behandelen, wat voor misstanden hen mogelijk treffen en hoe we slechte behandeling voorkomen'', zei Björn Ihler.