Diepgaande meningsverschillen kenmerken de relatie tussen de NAVO en Rusland. Dat zei NAVO-baas Jens Stoltenberg woensdag in Brussel na afloop van de eerste NAVO-Ruslandraad in twee jaar. 

De militaire alliantie legde het politieke overleg in juni 2014 stil na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

"In deze ontmoeting werd opnieuw bevestigd dat we het oneens zijn over de feiten, over de gang van zaken, en over de verantwoordelijkheden in en rond Oekraïne", aldus Stoltenberg. "Veel bondgenoten zijn het niet eens met Rusland als het land dit [conflict in Oekraïne, red.] afschildert als een burgeroorlog. Dit is Rusland dat Oost-Oekraïne destabiliseert door de separatisten te steunen met munitie, geld, materiaal en ook door middel van sturing en bewindvoering."

Video: Stoltenberg over Rusland en de NAVO

Stoltenberg: NAVO en Rusland hebben grondige meningsverschillen
Stoltenberg: NAVO en Rusland hebben grondige meningsverschillen

De gesprekken waren open en serieus, zei Stoltenberg. ''Politieke dialoog is noodzakelijk en nuttig, vooral in tijden van spanningen.'' Hij herhaalde dat geen sprake is van ''terugkeer naar normale relaties''.

Stoltenberg wees op de toename van overtredingen van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Alle partijen zijn het erover eens dat de Minsk-akkoorden, die onder meer gaan over een bestand in Oekraïne, ''urgent'' moeten worden nageleefd.