Australische wetenschappers luiden de noodklok over het Great Barrier Reef, het enorme koraalrif voor de oostkust van Australië. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de helft van het koraal dood of stervende is. 

Meer dan 90 procent van het koraal is aangetast door verbleking. Door het warme water stoot het koraal nieuwe algen af en vormt zich kalkafzetting op het koraal. Deze kalklaag kan weer verdwijnen als de temperatuur weer daalt. Maar als dat niet gebeurt, sterft het koraal af.

Door de klimaatveranderingen is de temperatuur voor de oceaan gestegen, wat een toename van gebleekt koraal heeft veroorzaakt. Ook het verschijnsel El Niño, dat voor een sterke opwarming van normaal koel zeewater zorgt, heeft hier aan bijgedragen.

"We hebben nog nooit gezien dat het koraal zo snel op deze schaal is aangetast", aldus hoofdonderzoeker Terry Hughes. Het onderzoeksteam heeft onder meer luchtfoto’s gemaakt van het koraal om de aantasting te meten.

In mei wees Unesco nog een verzoek van milieuorganisaties om het Great Barrier Reef op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten af.  Zij hadden hiertoe aangedrongen omdat de kwaliteit van het rif de afgelopen jaren al is afgenomen.

Video: Helft koraal Great Barrier Reef dood of stervende 

'Zeker helft koraal Great Barrier Reef is dood of stervend'
'Zeker helft koraal Great Barrier Reef is dood of stervend'

Rode lijst

Een vermelding op de 'rode lijst' leek Unesco toen niet nodig omdat Australië een flink pakket met maatregelen had aangekondigd tegen watervervuiling. Zo zou het land uitbreiding van schadelijke havenactiviteiten tegengaan en geen bagger meer uitstorten in de buurt van het koraalrif.

Het Great Barrier Reef strekt zich uit over een gebied van 2.300 kilometer en is daarmee een van de grootste levende ecosystemen ter wereld. Hoewel de afgelopen decennia een groot deel van het rif is verdwenen, beslaat het gebied nog steeds 200.000 vierkante kilometer (vijf keer de oppervlakte van Nederland).

Het natuurfenomeen levert Australië jaarlijks 3,9 miljard dollar aan inkomsten van toeristen op.