Franse anti-terreureenheden moeten bij toekomstige aanslagen in uiterlijk twintig minuten ter plaatse zijn. Minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) zei dinsdag te hebben geleerd van de aanslagen in Parijs.

De minister kondigde een pakket aan maatregelen aan om sneller ingrijpen mogelijk te maken. Zo krijgen speciale eenheden nieuwe bevoegdheden die moeten voorkomen dat onduidelijkheid ontstaat over welke veiligheidsdienst moet optreden.

"Tijdens een crisis verwachten onze burgers foutloze samenwerkin", aldus Cazeneuve. "Dit is niet de tijd voor concurrentie tussen diensten." 

Toen terroristen bij de aanslagen op 13 november de Parijse concertzaal Bataclan binnendrongen, duurde het meer dan twee uur tot de politie een inval deed.

Een hoge politiefunctionaris zei vorige maand tegen een parlementaire commissie dat politiemensen buiten het theater geen steun kregen van beter bewapende militairen, die ook aanwezig waren. Hen zou niet zijn bevolen om in te grijpen.

Video: Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslag

Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslag
Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslag

Grote oefening

Met een fictieve aanslag van terroristen is dinsdagavond en woensdagmorgen in het Parijse station Montparnasse een grote oefening gehouden door politie en veiligheidsdiensten. Franse media meldden woensdag dat niet eerder op zo'n grote schaal in het centrum van Parijs een oefening in het bestrijden van terroristen is gehouden.

Er deden zeker 150 agenten mee aan het nabootsen van een aanslag op het station. Ook minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en de prefect van Parijs, Michel Cadot, waren van de partij.

Het scenario was dat negen terroristen het station binnenvielen, terwijl ze reizigers doodden. Drie gingen naar de loketten en de overige zes trokken naar een perron. De terroristen verschansten zich vervolgens in een hogesnelheidstrein en een winkeltje waar ze mensen in gijzeling hielden.

Bij een gecoördineerde actie van gespecialiseerde politiediensten werden de negen daders in tien minuten vanaf de start van de bevrijdingsactie uitgeschakeld. De hele operatie duurde minder dan een uur.