De Braziliaanse president Dilma Rousseff meent dat de steun voor haar afzetting in het ''door mannen gedomineerde'' parlement te maken heeft met het feit dat ze een vrouw is.

''Het gedrag van sommigen zou anders zijn wanneer het om een mannelijke president zou gaan'', zei Rousseff dinsdag. Slechts 45 van de 513 gedeputeerden in het Braziliaanse Lagerhuis is vrouw.

Rousseff zei eerder al te blijven vechten tegen haar afzetting, nadat zondagnacht (Nederlandse tijd) in totaal 367 van de 513 volksvertegenwoordigers voor een afzettingsprocedure stemden.

De Senaat moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media ook geen redding van de Senaat verwachten. De regering is er echter van overtuigd dat de Senaat de procedure zal blokkeren.

Impopulair

Rousseff is uitermate impopulair onder delen van de Braziliaanse bevolking. Zondagnacht gingen duizenden de straat op om te protesteren tegen de president.

Nieuwe presidentsverkiezingen zijn volgens Rousseff ondenkbaar. Ook beschuldigt ze haar vicepresident Michel Temer van samenzwering tegen haar. Temer is degene die haar taken overneemt als ze af moet treden.

Rousseff is niet van plan om zomaar af te treden. Maandag zei ze te blijven vechten tot het einde.

Video: Chaotische vergadering Braziliaans parlement over afzetting president Rousseff

Chaotische vergadering Braziliaans parlement over afzetting president Rousseff
Chaotische vergadering Braziliaans parlement over afzetting president Rousseff