De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto staat open voor het legaliseren van wiet in zijn land. Het zou in de toekomst mogelijk moeten zijn om cannabis te gebruiken voor medische of wetenschappelijke doeleinden.

Pena Nieto zei in een toespraak bij de Verenigde Naties in New York dat er in de komende dagen nieuwe maatregelen worden aangekondigd. De regels omtrent drugs worden aangepast, zodat het gebruik van wiet deels wordt gelegaliseerd.

Volgens Pena Nieto moet drugsgebruik worden gezien als een 'volksgezondheidsprobleem'. Gebruikers moeten niet worden gebrandmerkt als criminelen, vindt hij.

Tegenstander

De president was voorheen een fel tegenstander van legalisering van drugs. Maar hij zegt dat de overheid nu flexibeler moet worden, omdat streng handhaven niet tot de beoogde resultaten heeft geleid.

Mexico heeft te maken met een groot drugsprobleem. Politiediensten en het leger worden vaak ingezet om op te treden tegen rivaliserende drugsbendes.

Volgens Pena Nieto heeft de zogenoemde 'war on drugs' niet geleid tot een afname in productie van, illegale handel in of het wereldwijde gebruik van drugs.