De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dat er een overeenkomst met Rusland is gesloten over de vrijlating van de Oekraïense pilote Nadesjda Savtsjenko. 

Porosjenko heeft over de telefoon met de Russische president Vladimir Poetin gesproken. De twee zijn tot een akkoord gekomen over de vrijlating van Savtsjenko, schrijft het Russische persbureau TASS dinsdag.

De Oekraïense pilote wordt geruild voor twee Russische ex-militairen die maandag in Kiev voor de rechter moesten verschijnen. Ze zijn beschuldigd van onder meer terrorisme en het "starten van een oorlog van agressie".

Volgens Oekraïne gaat het om twee militairen, maar Rusland ontkent dat de mannen in actieve dienst zijn. De mannen vochten waarschijnlijk tegen het Oekraïense leger aan het front in Oost-Oekraïne.

Spelletjes

Porosjenko wil niet zeggen op welke datum de gevangenruil zal plaatsvinden. Hij wil dat er geen "politieke spelletjes" worden gespeeld.

De president hoopt dat er in de toekomst meerdere deals kunnen worden gesloten zodat Oekraïeners die in Rusland in de cel zitten, vrij kunnen komen.

Veroordeling

Savtsjenko werd in maart tot 22 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee Russische journalisten in Oekraïne. Volgens de rechter staat vast dat Savtsjenko in juni 2014 in Oost-Oekraïne deel uitmaakte van een eenheid die bewust met mortieren op burgers schoot.  Bij die beschieting kwamen de twee Russische televisiejournalisten om het leven.

Rebellen

De inmiddels 34-jarige pilote werd later door pro-Russische rebellen aan Rusland uitgeleverd. Volgens de aanklager is Savtsjenko echter illegaal Rusland binnengedrongen.

Savtsjenko ging uit protest tegen de eis in hongerstaking. Meerdere Europese organisaties beijveren zich ondertussen voor de vrijlating van de pilote, die in eigen land is uitgegroeid tot een heldin.

Bekijk beelden van Savtsjenko