De uitzetting van 66 vluchtelingen van het Griekse eiland Chios naar Turkije, zoals het akkoord tussen Turkije en de Europese Unie voorschrijft, is begin april vluchtig en chaotisch verlopen. Ook zijn de rechten van de getransporteerde vluchtelingen geschonden.

Dat zegt Human Rights Watch dinsdag. De groep verloor na de uitzetting het contact met familie en vrienden die nog in Griekenland waren. De Turkse autoriteiten hebben bezoek van rechtenorganisaties en de Verenigde Naties verboden.

De mensenrechtenorganisatie bezocht op 7 en 8 april het detentiecentrum in de Griekse plaats Chios en sprak met twaalf vrienden en een familielid van 19 Afghanen die op 4 april naar Turkije zijn uitgezet. Uit die gesprekken en berichten die per telefoon zijn verstuurd zijn de overtredingen naar voren gekomen.

Zo werden de vluchtelingen niet van tevoren bericht over de uitzetting, werd er niet aan hen verteld waar ze naartoe werden gebracht en mochten zij geen persoonlijke spullen meenemen. Dertien van de 66 uitgezette vluchtelingen wilden asiel aanvragen in Griekenland, maar dat nummer zou hoger kunnen zijn, zegt Human Rights Watch.

"De hardhandige uitzettingen tonen aan dat er fundamentele fouten zitten in het Europese verdrag rondom het terugsturen van de vluchtelingen", zo zegt Fred Abrahams van Human Rights Watch.

In het akkoord tussen Turkije en de Europese Unie staat dat een asielaanvraag eerst moet worden behandeld als die is ingediend. De verwerking daarvan duurt wegens personeelsgebrek lang, waardoor er sinds 4 april pas driehonderd mensen zijn teruggestuurd.