In het bestuurlijke centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdagochtend bij een zware bomaanslag zeker 28 doden en 327 gewonden gevallen.

Onder de slachtoffers zijn burgers en leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

De Taliban zegt verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordaanslag met een autobom. Hun doelwit was vermoedelijk het hoofdkwartier van de inlichtingendienst NDS.

Een halfuur na de explosie in de ambassadewijk was geweervuur te horen, meldde een ooggetuige. De politie rapporteerde iets soortgelijks. Deze aanslag was de eerste in de hoofdstad van Afghanistan sinds de islamistische militanten vorige week het begin van hun lenteoffensief aankondigden.

Video: Militairen schieten na aanslag bij Amerikaanse ambassade in Kabul

Amerikaanse ambassade

Het bloedbad werd aangericht tijdens de drukke ochtendspits in het bestuurlijk hart van Kabul. Op de Taliban-website was te lezen dat 'Departement 10' het doelwit was. Daar is de NDS gevestigd, een dienst die verantwoordelijk is voor de bescherming van ministers en hoogwaardigheidsbekleders.

In de buurt van dat gebouw staan ook de Amerikaanse ambassade en het hoofdkwartier van de NAVO-missie.

Volgens getuigen blies een terrorist in een bomauto de hoofdingang op om wild in het rond schietende handlangers, vermoedelijk ook met bomgordels om, gelegenheid te geven naar binnen te dringen. Bewakers beantwoordden het geweervuur.

President Ashraf Ghani heeft de aanslag op slechts een paar honderd meter van zijn paleis ,,in de strengst mogelijke bewoordingen'' veroordeeld.