Na meer dan vier jaar zwijgen heeft Pierre S. (65), de vermeende organisator van de 'kasteelmoord', voor het eerst een uitgebreide verklaring afgelegd. 

S. zei dat het nooit de bedoeling was om de kasteelheer Stijn Saelens te doden, meldt persbureau Belga dinsdag op basis van Belgische media.

S. verklaarde dat het slachtoffer enkel ''een pak rammel'' moest krijgen. Saelens' schoonvader en zwager zouden een tijd met de kasteelheer in onmin hebben geleefd. Zij wilden voorkomen dat Saelens met zijn gezin naar het buitenland zou gaan. Daarop schakelden ze S. in om Saelens ''een lesje te leren.''

Op 31 januari 2012 kwam de vrouw van Saelens thuis. Daar trof ze een enorme plas bloed en kogelhulzen in de hal aan. Een bloedspoor liep naar de oprit, maar van de kasteelheer ontbrak elk spoor. Het duurde meer dan twee weken voordat het lichaam werd gevonden in een bos.

Nederlandse verdachten

De Nederlanders Roy L. en Ronnie van B. zouden de moord hebben uitgevoerd. Van hen is DNA gevonden in de hal van het kasteel. L. zit sinds vorig jaar vast in België, Van B. is inmiddels overleden. L. houdt vol dat hij alleen heeft geholpen met het begraven van het lijk.

Een derde Nederlandse verdachte, Evert de C., zou als tussenpersoon bij de moord zijn betrokken. Ook hij is vorig jaar uitgeleverd aan België.