Het dodental door de aardbeving in Ecuador van afgelopen zaterdag is opgelopen naar 413. Eerder stond het dodental nog op 350. Nog zeker 231 mensen worden vermist.

Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers verder oploopt, omdat nog altijd wordt gezocht naar eventuele overlevenden.

Meer dan achthonderd leden van het Ecuadoraanse Rode Kruis helpen mensen die getroffen zijn door de aardbeving. De aardbeving trof het noordwesten van het Zuid-Amerikaanse land, bij de stad Muisne. Zeker 2.527 mensen raakten gewond. 

'Miljarden dollars'

President Rafael Correa heeft gewaarschuwd dat de aardbeving in Ecuador mogelijk ''enorme'' gevolgen voor de economie van het Zuid-Amerikaanse land heeft. 

"'De reconstructie zal miljarden dollars kosten'', aldus Correa bij een bezoek aan de zwaar getroffen stad Portoviejo. De Chinese ontwikkelingsbank heeft het Zuid-Amerikaanse land 2 miljard beloofd voor de wederopbouw van het land.

Sommige overlevenden durven nog steeds niet in hun woningen te slapen. ''Als de naschokken stoppen, gaan we kijken of we ons huis kunnen repareren'', zei een 47-jarige man uit Portoviejo.

Plunderaars sloegen in de nasleep van de natuurramp al hun slag in de stad. Zo werden kleren en schoenen gestolen uit beschadigde gebouwen. Ook op andere plaatsen maakten criminelen misbruik van de situatie. Zo beroofden gewapende mannen een truck met hulpgoederen voor bewoners van de kustplaats Pedernales. De regering heeft ongeveer 13.500 beveiligers ingezet om orde te houden.

Video: Reddingswerkers zoeken naar overlevenden aardbeving Ecuador