Aung San Suu Kyi, feitelijk leider van Myanmar, heeft maandag gezworen een democratische federale unie op te bouwen waarin plaats is voor etnische minderheden. Specifieke bevolkingsgroepen noemde zij echter niet.

''Onze democratisch gekozen regering is verantwoordelijk voor alle burgers en moet iedereen gelijk behandelen, met liefde en medeleven. Daarom geven wij een hoge prioriteit aan nationale verzoening'', zei de Nobel-vredesprijswinnares.

Zij prees de initiatieven van de voorgaande, semi-civiele regering om wapenstilstanden te sluiten met diverse groepen. ''Wij zetten de inspanningen voort (...) om een volledig staakt-het-vuren te bereiken.''

Myanmar, vroeger Burma, heeft sinds het in 1948 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië te kampen gehad met gewapende opstanden van etnische minderheden.

Een groep die te maken heeft met discriminatie zijn de islamitische Rohingya, door velen in Myanmar beschouwd als illegale immigranten. Suu Kyi heeft het tot dusver niet nadrukkelijk voor hen opgenomen.