Door noodweer in centraal Chili zitten naar schatting vier miljoen mensen zonder drinkwater. Zware regenval heeft aardverschuivingen tot gevolg en rivieren zijn buiten hun oevers getreden.

Zeker twee mensen zijn omgekomen en 's werelds grootste kopermijn moest de productie staken.

Een vrouw is gedood door een aardverschuiving in de San José de Maipo vallei, een bergachtig gebied ten zuidoosten van de hoofdstad Santiago. De politie is nog op zoek naar vier andere mensen die zijn vermist in het gebied.

Televisiebeelden toonden straten in Providencia, een chique wijk van Santiago, overspoeld door overstromingen nadat de Mapocho-rivier buiten zijn oevers was getreden.

Koperproducent Codelco zei dat de regen het Chileense staatsbedrijf had gedwongen de productie van zijn eeuwenoude ondergrondse El Teniente-mijnen op te schorten. Codelco houdt rekening met een verlies van 5.000 ton koper.

Uruguay

Ook elders in Zuid-Amerika heeft noodweer voor schade gezorgd. Een tornado raasde in het westen van Uruguay door het land en liet spoor van vernieling achter. In het plaatsje Dolores kwamen daardoor vier mensen om het leven. Nog eens drie mensen overleden door overstromingen elders in het land. Naar schatting raakten tweeduizend mensen hun huis kwijt door het natuurgeweld.