Het Lagerhuis van Brazilië heeft met een ruime meerderheid gestemd voor het afzetten van president Dilma Rousseff. De Senaat moet nog stemmen.

Zondagnacht (Nederlandse tijd) stemden 367 van de 513 volksvertegenwoordigers voor een afzettingsprocedure van Rousseff. Dat waren 25 stemmen meer dan de 342 die voldoende waren om de afzettingsprocedure in gang te zetten.

Nadat 400 van 513 Lagerhuisleden gestemd hadden erkende de Arbeiderspartij al zijn verlies. De positie van Rousseff lijkt nu onhoudbaar. Partijleider Jose Guimaraes liet op basis van die uitslag al weten dat het gevecht nu verder zal gaan in de Senaat.

Het parlement bestaat in Brazilië uit het Lagerhuis en de Senaat. Die laatste moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media geen redding van de Senaat verwachten.

Video: Brazilianen vieren instemmen met afzetten president

Brazilianen vieren instemmen Lagerhuis met afzetten president
Brazilianen vieren instemmen Lagerhuis met afzetten president

Crisis

De linkse Rousseff is door economisch wanbeleid erg impopulair geworden. Een kolossaal corruptieschandaal rond de staatsoliemaatschappij Petrobras, waar zij eerder aan de top stond, heeft ook het vertrouwen in de politieke leiding weggevaagd. In opiniepeilingen is meer dan 60 procent voor haar afzetting.

De economische crisis waar de tweehonderd miljoen Brazilianen mee te maken hebben, is volgens waarnemers de ernstigste sinds begin 20e eeuw. De politieke en economische crisis zorgt ook voor buitengewoon felle verdeeldheid in het politiek doorgaans kalme land.

Acties

Een groot deel van de kiezers wil dat met Rousseff de hele politieke leiding opstapt. Rousseffs links-radicale aanhang uit haar Arbeiderspartij dreigt ondertussen met harde acties tegen haar afzetting.

Invloedrijke vakbonden dreigen bijvoorbeeld met stakingen uit protest tegen wat ze "de staatsgreep" tegen Rousseff noemen.