Het dodental van de zware aardbeving van zaterdagavond in Ecuador is opgelopen naar 272. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt.

Dat heeft president Rafael Correa zondag bekendgemaakt. De aardbeving vond plaats in het noordwesten van het Zuid-Amerikaanse land, dichtbij de stad Muisne. Er zijn 2.527 mensen gewond geraakt. 

De beving langs de kust had een kracht va 7.8 Magnitude en er zijn 135 naschokken gemeten. Hoofdstad Quito ligt 170 kilometer ten oosten van waar de aardbeving werd gemeten.

Er is behoorlijk wat schade door de aardbeving, waarbij vooral de kuststreek zwaar is getroffen. Sommige dorpen zouden volledig zijn verwoest. In de stad Guayaquil is een brug ingestort en bij een vliegveld in de stad Manta is een verkeerstoren ingestort. Het vliegveld is gesloten.

Reddingswerkers gebruiken onder meer tractors en hun blote handen bij de zoektocht naar overlevenden onder ingestorte gebouwen.

Video: Reddingswerkers zoeken naar overlevenden van aardbeving

Noodtoestand

Ecuador heeft de naar aanleiding van de aardbeving de noodtoestand uitgeroepen voor zes provincies. Militairen zijn de straten opgestuurd om ervoor te zorgen dat er geen paniek uitbreekt onder de burgers.

De president is eerder teruggekeerd van een bezoek aan Vaticaanstad. "Alles kan herbouwd worden, maar verloren levens komen niet terug. Dat doet het meeste pijn", aldus Correa.

Gevangenis

Ongeveer honderd gedetineerden zijn na de aardbeving uit een gevangenis ontsnapt. Dit liet minister van Justitie Ledy Zuñiga weten.

Ongeveer dertig gevangenen konden na de uitbraak uit de gevangenis van Portoviejo in de westelijke provincie Manabi weer gepakt worden, zei hij.