De voornaamste strijdende partijen in Jemen hebben voorafgaand aan de vredesbesprekingen uitgesproken bereid te zijn om het conflict op te lossen. Maandag starten de onderhandelingen onder leiding van de VN.

"We staan open voor een politieke overgangsfase waar geen enkele partij wordt uitgesloten", aldus minister van Buitenlandse Zaken Abdel Malek al-Mekhlafi. Hij spreekt namens de regering die steun krijgt van een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. "We willen er alles aan doen om het lijden van het volk te verminderen."

Houthi-rebellen hebben grote delen in voornamelijk het noorden en westen van het land in handen. Sinds maart 2015 voert een door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie luchtaanvallen uit op de rebellen. "Er is een overgangsfase nodig waarin we onze politieke geschillen kunnen oplossen", aldus een woordvoerder van de Houthi's.

Niet eerder toonden zowel de regering als de Houthi-rebellen dergelijke bereidheid voorafgaand aan onderhandelingen.

Eerdere gesprekken

Sinds afgelopen week geldt er al een wapenstilstand in het land dat sinds een jaar gebukt gaat onder een burgeroorlog. Het bestand is belangrijk voor de vredesgesprekken die maandag in Koeweit plaatsvinden.Eerdere vredesgesprekken onder het toeziend oog van de VN in juni en december liepen echter op niets uit. 

Het conflict zorgt voor veel spanning in het Midden-Oosten. Volgens Saudi-Arabië steunt Iran de Houthi-rebellen zowel politiek als militair.

Bij het conflict zijn ruim 6.200 mensen omgekomen. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen en hebben negentien miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater.