Schotland wil niet uit de Europese Unie stappen en zou daarom een nieuw referendum over onafhankelijkheid moeten houden als het Verenigd Koninkrijk in juni voor de Brexit kiest.

Dit heeft de leider van nationalistische Schotse Nationale Partij (SNP), de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, zondag gezegd. "Er moet een referendum komen als blijkt dat we tegen onze wil uit de EU worden gehaald", aldus Sturgeon. 

In een referendum in september 2014 wees 55,3 procent van de Schotse kiezers onafhankelijkheid af, 44,7 procent stemde ervoor. Sturgeon voorziet dat de meeste Schotten alsnog voor onafhankelijkheid kiezen, als een meerderheid in het Verenigd Koninkrijk 23 juni in een referendum tegen lidmaatschap van de EU stemt. Dat zou leiden tot het vertrek van de Britten uit de EU (Brexit).

Volgens peilingen is een meerderheid van de Schotten tegen een Brexit, maar het is ondanks talrijke opiniepeilingen nog steeds onduidelijk welke kant het met het Britse referendum op gaat. Dezer dagen zou 43 procent in de EU willen blijven, 42 procent er uit willen stappen en 13 procent heeft nog geen idee.

De SNP is de grootste partij van Schotland en derde partij van het land en blijft naar verwachting ook na de Schotse verkiezingen in mei ook de grootste partij.

Noord-Ierland

In Noord-Ierland heerst ook ongerustheid over de mogelijke gevolgen van een Brexit. De bijna twee miljoen Noord-Ieren horen bij het Verenigd Koninkrijk, waar ze slechts 3 procent van de bevolking van uitmaken.

Maar tegelijkertijd staat Noord-Ierland voor bijna een derde van de bevolking van heel Ierland en beslaat het een zesde van de oppervlakte van het eiland. De rest, de republiek Ierland, is net als het Verenigd Koninkrijk sinds 1973 lid van de EU.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Theresa Villiers, heeft zondag bij SkyNews, gezegd dat een 'Brexit' geen wezenlijke veranderingen inhoudt voor de relatie tussen het Britse deel van Ierland en de rest.