De 84-jarige president Raul Castro wil een leeftijdsgrens instellen voor de toekomstige leiders van Cuba.

De bejaarde leider is van mening dat belangrijke oudere partijleden hun tijd beter kunnen besteden aan het spelen met hun kleinkinderen. Het grootste deel van de machtigste mannen van de Communistische Partij van Cuba is op dit moment de zeventig jaar of ouders en soms zelfs al ouder dan tachtig jaar.

Als het aan de president ligt, wordt zestig jaar de maximumleeftijd waarop mensen nog lid mogen worden van het leidende comité van de partij. Wie ouder is dan zeventig jaar mag voortaan geen prominente functies binnen de partij meer bekleden.

Castro wil met zijn maatregel de weg vrijmaken voor wat jonger bloed in de Communistische Partij. Veel leiders binnen de partij hebben nog met Fidel Castro gevochten tijdens de revolutie van 1959. Wil de partij een toekomst hebben, dan moeten er meer jongeren bij worden betrokken, stelt president Castro.

Pensioen

De 84-jarige president gaat zelf naar verwachting over twee jaar met pensioen, als zijn termijn erop zit. Cuba krijgt dan vermoedelijk voor het eerst in zestig jaar tijd een leider die niet de naam Castro draagt.

Eind jaren vijftig verjoeg Fidel Castro de pro-Amerikaanse regering en veranderde Cuba in een communistische staat. De nu 89-jarige oud-president trad in 2008 af vanwege zijn slechte gezondheid.

Geen enthousiasme

Raul Castro deed zijn voorstel op een bijeenkomst van de Communistische Partij die dit weekend plaatsvindt. Zijn plannen werden overigens niet direct met enthousiasme ontvangen door de andere leden van de partij.

De jongere leden van de Communistische Partij hebben de afgelopen jaren al regelmatig aangedrongen op economische hervormingen en meer transparantie.