De Nigeriaanse terroristische beweging Boko Haram is vervallen tot een strijdgroep die geen gebied meer kan veroveren en ook niet meer behouden. 

Dit heeft de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari in een zaterdag door het persbureau NAN verspreide verklaring gezegd.

De voormalige generaal Buhari is vorig jaar tot president gekozen. Hij beloofde snel een eind te maken aan de terreur die Boko Haram al jaren zaait, vooral in het noordoosten.

Buhari's leger meldde zaterdag dat er bijna veertig Boko Haram-extremisten zijn gedood en meer dan 450 van hun gijzelaars zijn bevrijd bij legeracties op vrijdag.

Strijd

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een gewapende strijd voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. Alleen al het afgelopen half jaar heeft de groepering vermoedelijk ruim tweeduizend mensen vermoord. 

Boko Haram heeft minstens 14.000 Nigerianen om het leven gebracht en ervoor gezorgd dat nog eens 1,5 miljoen mensen ontheemd zijn. De beweging heeft sinds begin 2014 zeker 2000 vrouwen en kinderen ontvoerd.