De reddingsoperatie in Japan na de aardbeving van vrijdag is een 'race tegen de klok' geworden vanwege het aanstaande noodweer.

Daarvoor waarschuwt de Japanse premier Shinzo Abe zaterdag tijdens een persconferentie. Hevige regenbuien maken het voor reddingswerkers ingewikkeld overlevenden te vinden. Bovendien is de kans op aardverschuivingen groot.

De reddingsoperatie op het eiland Kyushu zal volgens Abe "extreem moeilijk" worden. "De wind en regen zijn al begonnen, maar zullen naar verwachting nog veel sterker worden", aldus de premier.

Het dodental door de aardbeving in het zuidwesten van Japan, is gestegen tot zeker 41. Naar verwachting zal dit aantal nog oplopen, mogelijk liggen nog tientallen doden onder het puin. 

Rond tweeduizend mensen raakten gewond, aldus de hulpdiensten zaterdag. Zo'n 250.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

Schade

In de zwaarst getroffen regio Kumamoto op het eiland Kyushu werden ruim 1700 woningen beschadigd of volledig verwoest. Ook van wegen, bruggen en tunnels is weinig over en door landverschuivingen zijn sommige dorpen afgesloten van de buitenwereld.

Volgens de BBC zitten zo'n 100.000 huidhoudens zonder stroom en zo'n 400.000 huishoudens hebben geen beschikking over water.

De beving op vrijdag was met een kracht van 7,3 beduidend sterker dan een eerste schok op donderdag toen negen mensen omkwamen. De beving van donderdag had een magnitude van 6,6.