Zeker vijftien leden van de veiligheidsdiensten in Libië zijn de afgelopen twee dagen bij gevechten in Benghazi om het leven gekomen. 

Nog eens veertig anderen raakten gewond bij de pogingen om eerder gewonnen terrein op Islamitische Staat te consolideren, meldden medische bronnen.

Vrijdag hadden twee IS-terroristen zelfmoordaanslagen gepleegd in de buurt van een cementfabriek in het westen van de stad waar de veiligheidstroepen standhouden. Een van de bommen veroorzaakte slachtoffers, zei een legerwoordvoerder.

Libië is in een crisis beland na de afzetting van dictator Muammar Kaddafi in 2011. Sinds 2014 is het geweld verder geëscaleerd.

Rivaliserende regeringen

Eind vorige maand kwam in de Libische hoofdstad een door de Verenigde Naties gesteunde regering van nationale eenheid aan, die probeert vaste grond onder de voeten te krijgen. Ze moet uiteindelijk de twee huidige rivaliserende regeringen in het diep verdeelde land vervangen.

Het Westen hoopt dat Libië de veiligheidscrisis en politieke chaos weet te beëindigen en een aantal gewapende groeperingen zich verenigen in de strijd tegen Islamitische Staat.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bracht zaterdag een kort verrassingsbezoek aan de Libische hoofdstad Tripoli. Samen met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault wil Steinmeier een teken van steun aan de nieuwe regering van nationale eenheid geven in het door oorlog verscheurde land.