Bij twee chauffeurs van het Europees Parlement is propagandamateriaal van terreurorganisatie Islamitische Staat gevonden, zo berichtte het Duitse magazine Der Spiegel zaterdag.

Een geval deed zich in Straatsburg voor, het andere in Brussel, schreef het blad op gezag van met de zaak vertrouwde bronnen.

De twee betrokken personen zijn ontslagen, de politie onderzoekt de zaak. Wanneer het propagandamateriaal, in het bijzonder cd's, precies werd gevonden, is niet duidelijk. Het Europees Parlement wenst voorlopig niet te reageren.

Het vervoer van de Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg vormt al langer onderwerp van discussie, zeker nadat bleek dat een van de daders van de aanslagen in Brussel korte tijd voor het Europees Parlement gewerkt had. Deze week werd in het Europees Parlement nog gestemd over een voorstel om een eigen vervoersdienst te beginnen.

Op dit moment staan externe bedrijven in voor het vervoer van parlementsleden, goed voor 65 chauffeurs in Brussel en 85 in Straatsburg. Door een eigen vervoersdienst op te starten hoopt Europa deze chauffeurs beter te screenen en op te leiden. Een eigen dienst zou wel miljoenen euro's extra kosten.