Paus Franciscus heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het Griekse eiland Lesbos, in het kader van de vluchtelingencrisis in Europa. De paus heeft bij zijn vertrek in het vliegtuig twaalf Syriërs meegenomen.

Franciscus wordt vergezeld door patriarch Bartholomeus I van de Oosters-orthodoxe kerk en Ieronymus II, het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk.

Franciscus werd ontvangen door de Griekse premier Alexis Tsipras. De geestelijken brachten een bezoek aan het opvangkamp in Moria. Ze werden verwelkomd door tientallen minderjarige vluchtelingen, velen van wie zonder begeleiding de oversteek vanuit Turkije hebben gemaakt. In een tent sprak de paus met een gezinnen die over hun reis vertelden.

De drie geestelijken willen met hun bezoek de aandacht vestigen op het lot van de vluchtelingen. "Het is een treurige reis", zei de paus tijdens de vlucht naar Lesbos. "We worden geconfronteerd met de grootste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog", zo luidden zijn woorden.

Video: Paus ontmoet vluchtelingen op Lesbos

Vluchtelingen naar Vaticaan

Tijdens het bezoek aan Lesbos maakte de paus zaterdag ook bekend dat hij op zijn terugreis van het Griekse eiland twaalf asielzoekers mee naar Vaticaanstad neemt. 

De twaalf vluchtelingen kwamen aan op Lesbos voordat de Europese Unie een akkoord sloot met Turkije over de vluchtelingenstroom, waardoor ze niet hoeven te worden teruggestuurd naar Turkije.

Moed niet verliezen

Franciscus heeft de migranten op het Griekse eiland Lesbos opgeroepen niet de hoop te verliezen. "Lieve vrienden, ik wilde vandaag bij jullie zijn. Ik wil jullie vertellen dat jullie niet alleen zijn", zei de paus na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Moria

De paus sprak de hoop uit dat het bezoek van de geestelijke leiders de wereld tot actie zal bewegen. "Als mensen van de wereld willen we onze stem als een laten klinken en voor u laten spreken. We hopen dat de wereld deze beelden ziet en erop reageert op een manier die onze gedeelde menselijkheid waardig is."

Het bezoek wordt afgesloten in de haven van Mytilini, waar Franciscus een minuut stilte in acht wil nemen voor de duizenden vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar Griekenland niet overleefden.